Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Gebze OSB-Darıca Metro Hattı'nın her şeyi ile Türk teknik ve mühendisliğinin ürünü olduğunu açıkladı. Proje, Türkiye Yüzyılı'nda metro hattı inşaatlarında yeni bir dönemin başlangıcını simgeliyor.
Bakan Uraloğlu, Gebze OSB-Darıca Metro Hattı'nın %80 üzerinde yerlilik oranına sahip olduğunu belirtti. Bu proje, Türk mühendisliğinin bir ürünü olarak inşa edilen ilk metro hattı olma özelliği taşıyor. Uraloğlu, "Artık metro hatlarımızın yapım aşamasından, elektrifikasyon ve sinyalizasyon aşamasına kadar her şeyimiz milli ve yerli olacak" dedi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, metropol şehirlerde yaşayan vatandaşların trafik sorununu çözmek amacıyla önemli projeler hayata geçirdi. Bu projeler arasında Gebze OSB-Darıca Metro Hattı'nın yanı sıra, Kocaeli, İstanbul ve Bursa'da devam eden raylı sistem projeleri de yer alıyor.
Bakan Uraloğlu, ülke genelinde tamamlanan kent içi raylı sistem hattı uzunluğunun 434 kilometre olduğunu ifade etti. Gebze OSB-Darıca Hattı da dahil olmak üzere, Kocaeli, İstanbul ve Bursa'da 73,4 kilometre yeni hattın yapımına devam ediliyor. Bu projeler tamamlandığında, toplam uzunluk 634,1 kilometreye ulaşacak.
Bu projeler, Türkiye'nin ulaşım altyapısını güçlendirecek ve vatandaşların şehir içindeki ulaşımını kolaylaştıracaktır. Uraloğlu, "Yani Gebze’den çıktığınızda Sinop’a, Antalya’ya ya da sınırlarımızı aşarak Sofya’ya ulaşacak kadar bir uzunluktan bahsediyoruz" şeklinde konuştu.
Gebze OSB-Darıca Metro Hattı Projesi, Kocaeli'de hayata geçirilen önemli projelerden biridir. Uraloğlu, geçen yıl açılan Kocaeli Şehir Hastanesi Tramvay Hattı'nın ulaşım süresini 15 dakikaya düşürdüğünü belirtti. Bu hattın yapım süreci bir buçuk yıldan kısa sürdü.
Uraloğlu, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kuzey HRS Hattı'nın ilk etabının 27 Haziran 2024 tarihinde yükleniciye teslim edileceğini de duyurdu. Bu hat, Kocaeli'nin ulaşım ağında önemli bir yer tutacak şekilde planlandı.
Gebze OSB-Darıca Metro Hattı, 15,4 kilometre uzunluğunda çift hat olarak inşa ediliyor. Tasarım hızı 90 kilometre olan hattın, 11 istasyonu ile günde 330 bin yolcuya hizmet vermesi bekleniyor. Bu hat, yoğun yerleşim bölgelerini metro konforunda birbirine bağlayacak.
Uraloğlu, hattın tamamlanmasıyla birlikte ekonomik kazancın 2 milyar 734 milyon Avro'yu aşacağını belirtti. Projenin Kocaeli ve ülke için önemine dikkat çekti.
Projenin genel ilerleme oranı %86 olarak açıklandı. Toplamda 78 bin 922 metre rayın 42 bin 14 metresinin montajı tamamlandı. Hattın tamamlanmasıyla birlikte kullanılacak 28 adet araç, tam sürücüsüz olarak hizmet verecek.
Uraloğlu, bu araçların %60 yerlilik oranı ile üretildiğini ve modern teknolojiye uygun olarak tasarlandığını ifade etti. Hattın tamamlanmasıyla birlikte, yerli üretim ve bağımsızlık açısından önemli bir adım atılmış olacak.
Uraloğlu, yerli metro araçları ve elektrikli tren setlerinin Türkiye'nin bağımsız ve güçlü bir ülke olma hedefinin bir parçası olduğunu vurguladı. "Ne kadar çok yerli üretim, o kadar çok bağımsız ve güçlü bir ülke anlamı taşımaktadır" dedi.
Türkiye'nin gelecek vizyonunu, teknolojiyi yakından takip ederek ve entegrasyonu merkeze koyarak şekillendireceğini belirten Uraloğlu, yerli ve milli projelerin önemine dikkat çekti.