Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Yenikent'e kadar uzanan Başkentray Banliyö Hattı Projesi'nin detaylarını açıkladı. Proje, Yenikent’in 600 bini aşan nüfusunu toplu taşımayla metropol sistemine bağlamayı hedefliyor. Ayrıca, Kazan Soda tesislerine bağlanacak iltisak hattı sayesinde yılda 4.4 milyon ton yük taşınması planlanıyor.
Uraloğlu, projenin genelinde yaklaşık yüzde 90 fiziki ilerleme kaydedildiğini belirtti. Altyapı ve üstyapı işlerinin bu yılın 3. çeyreğinde tamamlanması hedefleniyor. Projenin tamamlanmasıyla birlikte, Yenikent’in ulaşım altyapısında büyük bir dönüşüm yaşanacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Projesi’nin güzergahını inceledi. Proje, Sincan’dan başlayıp Yenikent’e uzanan 12 kilometrelik Başkentray Banliyö Hattı ve Yenikent’ten Kazan Soda tesislerine 4 bin 17 metrelik iltisak hattını kapsıyor. Uraloğlu, “Projemiz, Ankara’da hem yolcu taşımacılığında hem de yük seferlerinde büyük bir dönüşümün kapısını aralayacak.” ifadelerini kullandı.
Toplamda 16 bin 17 metre uzunluğunda bir güzergah inşa edildi. Yenikent’in 600 bini aşan nüfusunu hızlı, güvenli, konforlu ve ekonomik bir toplu taşımayla metropol sistemine bağlamak hedefleniyor. Bu proje, bölgenin ulaşım kapasitesini artıracak ve ekonomik katkı sağlayacak.
Uraloğlu, Kazan Soda tesislerine bağlanacak iltisak hattı sayesinde yılda 4.4 milyon ton yük taşınacağını belirtti. “Kazan Soda Fabrikası’nda üretilen soda külünü ekonomik ve hızlı bir şekilde limanlara ulaştırıp dünya piyasasına sunarak ülkemize ciddi bir ekonomik katkı sunacağız.” dedi.
Ayrıca, tırlarla taşınan soda külünün demiryoluna kaydırılmasıyla karbon emisyonunun azalmasına katkı sağlanacak. Proje, sadece ulaşım kapasitesini artırmakla kalmayacak, aynı zamanda bölgesel kalkınmaya da büyük katkı sağlayacak.
Uraloğlu, projenin altyapı işlerinde yüzde 85, üstyapı işlerinde ise yüzde 44 oranında ilerleme kaydedildiğini açıkladı. “Proje kapsamında inşa ettiğimiz 2 bin 239 metre uzunluğundaki 11 adet aç-kapa tünelindeki işlerimizin yüzde 99’unu tamamladık.” ifadelerini kullandı.
Şu anda sahada 268 personel ve 127 makine ile 7/24 aralıksız çalışıldığını belirten Uraloğlu, sinyalizasyon ihalesinin bu yıl içerisinde yapılacağını ve tüm güzergahın sinyalli ve elektrikli olarak banliyö yolcu ve yük trafiğine açılmasının 2027 yılı başında planlandığını duyurdu.
Uraloğlu, demiryollarını Cumhuriyetin ilk yıllarında olduğu gibi yeniden bir devlet politikası haline getirdiklerini vurguladı. 2002 yılında yaklaşık 11 bin kilometre olan demiryolu uzunluğuna, 2 bin 251 kilometresi YHT ve Hızlı tren hattı olmak üzere yaklaşık 3 bin kilometre eklenerek 13 bin 919 kilometreye ulaşıldı.
Uraloğlu, mevcut demiryolu ağının 2028’e kadar 17 bin 500 kilometreye yükseltilmesi hedeflendiğini belirtti. “Bu çalışmalarla birlikte, ülkemizin uluslararası pazarlara erişimini hızlandıracak çok kıymetli bir adım olacak.” dedi.
Sincan(OSB)-Yenikent-Kazan Soda Demiryolu Hattı’nın açılışı gerçekleştirildiğinde, Türkiye’nin bir prestij projesini daha başarıyla tamamlamanın gururu yaşanacak. Uraloğlu, “Ülkemiz adına çok büyük ve önemli bir projeyi daha hayalden gerçeğe dönüştüreceğiz.” dedi.
Bu proje, hem Yenikent bölgesindeki vatandaşlara hızlı ve konforlu bir toplu taşıma imkânı sunacak hem de Kazan Soda tesislerinin lojistik kapasitesini artırarak ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. Karayolundan demiryoluna geçişle karbon emisyonlarının azalması, çevresel sürdürülebilirlik açısından da önemli bir adım olacak.