Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, toplam 5 bin 565 yerleşim yerine elektronik haberleşme hizmeti sunulduğunu açıkladı. Bakan Uraloğlu, 3 bin 521 yerleşim yerine mobil teknolojiler ile, 2 bin 44 yerleşim yerine ise sabit kablosuz erişim teknolojisi ile hizmet verildiğini belirtti. Ayrıca, 233 yerleşim yerine daha hizmet götürmek için çalışmalar devam etmektedir.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Evrensel Hizmet Projeleri çerçevesinde, operatörlerin yükümlülüğü olmayan yerleşim yerlerine internet hizmetleri ulaştırıldığını ifade etti. “Özellikle kırsal alanda yaşayan vatandaşlarımıza, 4.5G teknolojisi ile mobil ses ve geniş bant internet hizmetlerini, tüm maliyetleri karşılayarak götürüyoruz.” dedi.
Bakan Uraloğlu, bu hizmetlerin 5369 sayılı Evrensel Hizmet Kanunu çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtti. “Kırsal yerleşim yerlerine, işletmeciler tarafından ticari olarak elektronik haberleşme hizmeti verilme zorunluluğu bulunmamaktadır.” şeklinde konuştu. Bu durum, kırsal alanlarda yaşayan vatandaşların iletişim ihtiyaçlarının karşılanmasına büyük katkı sağlamaktadır.
Bakan Uraloğlu, yerleşim yerlerinin önceliklendirilmesinde kalıcı yerleşim, kapsama altına alınabilecek yakın yerleşim yerleri ve nüfusun dikkate alındığını belirtti. “Evrensel Hizmet Kısım-3 projesi kapsamında 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmetleri sunulmakta.” dedi.
Hizmet sağlanacak yerleşim yerlerinde haberleşme imkanının olup olmadığını belirlemek için drive-test kapsama ölçümleri yapılmaktadır. Uraloğlu, nüfusu 50 ile 1000 kişi arasında olan yerleşim yerlerinin evrensel hizmet projelerine dahil edilebileceğini vurguladı.
2024 yılında 59 ilde 229 yerleşim yerine 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunulması planlanmaktadır. Bakan Uraloğlu, “2025 yılı sonuna kadar ilave olarak 233 yerleşim yerine daha 2G ve 4.5G mobil haberleşme hizmeti sunulmasını planlıyoruz.” dedi.
Bu projelerle birlikte, Evrensel Hizmet Projeleri ile hizmet götürülen yerleşim yerlerinin sayısının 5.798’e ulaşması hedeflenmektedir. Bu durum, Türkiye'nin dijitalleşme sürecine önemli bir katkı sağlamaktadır.