Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ticari sürücüler için 69 yaş sınırının bir yıl daha uzatıldığını açıkladı. Türkiye, uluslararası karayolu taşımacılığında önemli adımlar atıyor. Uraloğlu, Türkiye Yüzyılında Ulaştırma Koridorları ve Transit Taşımacılık Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 70’e yakın ülkeye uluslararası karayolu taşımacılığı yaptığını belirtti.
Bakan Uraloğlu, “Geçiş belgesi teati ettiğimiz ülkelerden aldığımız belge sayısı 1,7 milyonu aştı.” dedi. Ulaşım koridorlarının ekonomik kalkınmanın ve küresel ticaretin omurgasını oluşturduğunu vurguladı. Uraloğlu, ticaretin hızlandığı bu dönemde ulaştırma koridorlarının kıtalar arası bağları güçlendirdiğini ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye’nin 4 saatlik bir uçuş mesafesinde 67 ülkenin merkezinde bulunduğunu belirtti. “Bu konumumuzu güçlendirecek projelerle Orta Koridor’un etkinliğini artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi. Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesi için Azerbaycan ile görüşmelerin devam ettiğini açıkladı.
Uraloğlu, “Dilucu-Iğdır-Kars arasındaki çalışmaları önümüzdeki aylarda başlatıyoruz.” diyerek, koridorun geçiş güzergahı hakkında bilgi verdi. Avrupa Birliği fonlarıyla finanse edilen Kapıkule-Halkalı Demiryolu hattı projesinde de çalışmaların sürdüğünü belirtti.
Uraloğlu, Kalkınma Yolu projesinin önemine değinerek, “Bu proje ile seyahat sürelerini ciddi şekilde azaltmış olacağız.” dedi. Çin’den Londra’ya ulaşım süresinin 18 gün olduğunu, Süveyş Kanalı’ndan ise 35 günde ulaşıldığını belirtti. Kalkınma Yolu tamamlandığında bu sürelerin 25 güne düşeceğini ifade etti.
Uraloğlu, Türkiye’nin Irak, BAE ve Katar ile mutabakat imzaladığını ve bölge ülkelerinin de katılımının söz konusu olacağını belirtti. Bu projeyle birlikte, yeni İpek Yolu olarak nitelendirilen bir ulaşım ağı oluşturulması hedefleniyor.
Bakan Uraloğlu, Suriye ile ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini vurguladı. “Ulaştırma ve haberleşme alanında Suriye ile ilişkilerimiz, normalleşme mutlaka çok daha hızlı bir şekilde temin edilecektir.” dedi. Türkiye’nin dinamik bir coğrafyada bulunduğunu belirtti.
Uraloğlu, transit taşımacılığın sadece iki ülke arasında değil, bölgesel ve uluslararası ticareti canlandıran bir faaliyet olduğunu ifade etti. 2002 yılından bu yana bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 101 kilometreden 29 bin 713 kilometreye çıkarıldığını belirtti.
Uraloğlu, denizcilik sektöründe önemli projelere imza atıldığını belirtti. 2024 yılı, denizcilik açısından önemli bir yıl olacak. Limanlarda elleçlenen yük miktarının 2023 yılında 521 milyon tona ulaştığını açıkladı. Konteyner taşımacılığının da aynı dönemde 4 kat arttığını ifade etti.
Demiryollarının yenilenmesi konusunda da bilgi veren Uraloğlu, “Neredeyse 150 yıl boyunca el değmeyen demiryollarının tamamını yeniledik.” dedi. 2028’de demiryolu hattının 17 bin 500 kilometreye çıkarılması hedefleniyor.
Uraloğlu, Türkiye Yüzyılı’nın ulaşım sektöründe büyük dönüşümlere sahne olacağını vurguladı. “Bu dönüşümde, teknolojinin sunduğu imkanları en iyi şekilde değerlendirerek, daha akıllı, daha sürdürülebilir ve daha verimli ulaşım sistemleri inşa edeceğiz.” dedi.
Küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi sorunlarla mücadele ederken, ulaşım sektörünün çevreye olan etkilerini azaltmaya önem verileceğini belirtti. Yeni ulaşım projelerinde çevre hassasiyetine dikkat edileceği ifade edildi.