Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, karayolu taşımacılığı sektörünün 2024 yılı itibarıyla 71,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini duyurdu. Ülkemiz, 3 kıtada 70'e yakın ülkeye karayolu ile taşıma yapmaktadır. Karayolu taşımacılığı, toplam ihracatımızın yüzde 33'ünü oluşturmaktadır. Bu yıl, 13,8 milyon seferde 140,9 milyon yolcu taşınmıştır.
Uraloğlu, “Karayolu taşımacılığında yaklaşık 900 bin şoför görev yapıyor.” diyerek, bu sektördeki insan gücünün önemine vurgu yaptı. Uzun yol şoförlüğünden şehir içi taşımacılığa kadar her alanda çalışan şoförler, üretimden pazarlamaya kadar olan süreçlerin bel kemiğini oluşturuyor.
Bakan Uraloğlu, 2003 yılından bu yana karayolu taşımacılığı sektöründe kapsamlı düzenlemeler yapıldığını belirtti. “Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin yürürlüğe girmesiyle sektör, Avrupa Birliği müktesebatına uyumlu, daha verimli, güvenli ve ekonomik yapıya kavuştu.” dedi. Bu düzenlemeler, uluslararası ölçekte bir lojistik merkez olma hedefini hızlandırmıştır.
Uraloğlu, “Tüm bunları yaparken sektör çalışanlarının hak, menfaat ve huzurunu gözettik.” diyerek, sektördeki çalışanların önemine dikkat çekti. Bu düzenlemeler sayesinde taşımacılık sektörü, daha rekabetçi bir hale gelmiştir.
Bakanlık olarak sektörde kaliteyi artırmak için dijitalleşmeye önem verildiğini aktaran Uraloğlu, 2018 yılında Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi’ni (U-ETDS) hayata geçirdiklerini hatırlattı. “U-ETDS, taşımacılık sektörünün dijitalleşmesi ve kayıt altına alınmasında bir dönüm noktası oldu.” ifadesini kullandı.
U-ETDS sayesinde firmaların sefer ve yolcu bilgilerini sisteme iletmesi, taşımacılık sektöründe etkinliği artırmıştır. 2024 yılında, karayolunda toplam 13,8 milyon sefer düzenlenirken, bu seferlerde 140,9 milyon yolcu taşınmıştır.
Bakan Uraloğlu, dijitalleşme kapsamında taşımacıların işlemlerini kolaylaştırmak için E-Devlet üzerinden birçok işlemin yapılabildiğine dikkat çekti. “Yetki belgelerinin düzenlenmesi ve yetki belgesi eki taşıt belgesine taşıt ilaveleri gibi işlemler e-Devlet Portalı üzerinden yapılabiliyor.” dedi.
2024 yılı itibarıyla, yetki belgesi düzenleme işlemlerinin yüzde 67,9’u, taşıt ilave işlemlerinin ise yüzde 83,36’sı e-Devlet Portalı üzerinden gerçekleştirilmiştir. Bu durum, sektördeki dijitalleşmenin ne denli önemli olduğunu göstermektedir.
Uraloğlu, karayolu taşımacılığını geliştirmek için Bakanlık olarak çalışmalara devam ettiklerini belirtti. “Bugün 3 kıtada 70’e yakın ülkeye karayolu ile taşıma gerçekleştiriyoruz.” dedi. Ayrıca, 60 ülke ile karayolu taşımacılığı anlaşması bulunduğunu ifade etti.
Uraloğlu, “Daha önce Çin ile imzaladığımız Karayolu Taşımacılığı Anlaşmamız yürürlüğe girmişti, 14 Kasım 2024 tarihinde de Katar ile anlaşma imzaladık.” diyerek, taşımacılığın gelişmesi için gerekli adımları atmaya devam ettiklerini vurguladı.
Bakan Uraloğlu, karayolu taşımacılığı sektöründeki ihracat verilerini de paylaşarak, “Bugün toplam ihracatımızın yüzde 33’ü karayolu taşımacılığı ile yapılıyor.” dedi. Karayolu ihracatının 2024 yılının ilk 10 ayında 71,5 milyar dolar seviyesine ulaştığını belirtti.
Yıllık ihraç sefer sayısının 1,6 milyonu aştığını ifade eden Uraloğlu, “Taşımacılık sektöründeki yaklaşık 900 bin şoförümüzün fedakârlıkları ve emeği sayesinde bu başarıyı yakaladık.” diyerek, sektördeki insan gücünün önemini bir kez daha vurguladı.