Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 23 Ocak’ta başlayacak Şam seferlerinin önemine vurgu yaptı. Bakan Uraloğlu, bu seferlerin Suriye'de istikrarın sağlanması için önemli bir adım olduğunu ifade etti. Türk Hava Yolları'nın (THY) haftada 3 frekans olarak planladığı seferler, geçiş sürecinin tamamlanması ve Suriyelileri kucaklayan bir sistemin inşası açısından kritik bir rol oynayacak.
Bakan Uraloğlu, Türk Hava Yolları Yönetim Zirvesi'nde yaptığı açıklamada, “Ulaşılabilirlik ve hız kavramları yaşamlarımızı şekillendiren en temel faktörler haline geldi.” dedi. Modern yaşamın hızlı temposu, ulaşımı hayatın ayrılmaz bir parçası haline getirdi. Bu bağlamda, havacılığın küresel ekonomi ve sosyal ilişkilerin can damarı olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, “Havayolu her geçen gün daha çok tercih ediliyor.” ifadesiyle, zaman kıtlığının bireyleri daha kısa sürede daha uzak mesafelere gitmeye yönelttiğini belirtti. Havacılık, insanların sadece bir yerden bir yere gitmesini sağlamıyor, aynı zamanda zamanı da satın almalarına olanak tanıyor.
Türkiye’nin havacılık alanındaki konumunu güçlendirmek için büyük yatırımlar yapıldığını belirten Uraloğlu, “2002 yılından itibaren yürüttüğümüz hava ulaşım politikaları ile ülkemizi havacılık alanında dünya arenasının parlayan yıldızı haline getirdik.” dedi. Aktif havalimanı sayısının 58’e çıkarıldığını ve dış hatlarda 50 ülkede 60 noktaya uçuş gerçekleştirildiğini ifade etti.
Uraloğlu, “THY’nin 2024 yılı içerisinde yaklaşık 17 saatlik direkt uçuşla Amerika kıtasında Şili’nin başkenti Santiago’ya ya da 18 saatlik uçuşla Avustralya’ya sefer düzenlemesi hepimizi gururlandırdı.” diyerek, uluslararası uçuş ağının genişlemesine dikkat çekti.
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin Hava Ulaştırma Anlaşması yapılan ülke sayısının 175’e çıktığını belirtti. 2024 yılında havacılık sektöründe diğer ülkelerle iş birliğini sürdürmeyi hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, yeni düzenlemelerle hem yolcuların hem de havayolu taşımacılarının haklarını koruyacaklarını vurguladı.
Uçak içerisinde taşkınlık yapanlara ve güvenliği tehlikeye atan davranışlara karşı sert cezalar getirildiğini belirten Uraloğlu, bu önlemlerin havacılık güvenliğini artırmayı amaçladığını söyledi. Yolcu sayısının 230 milyonu aştığını ve toplam yolcu trafiğinde yüzde 7,5 artış yaşandığını kaydetti.
Uraloğlu, İstanbul Havalimanı'nın Avrupa’da ilk kez uygulanacak 3 paralel pist operasyonları ile daha fazla uçuş imkânı sağlayacağını belirtti. Bu sistemin hayata geçmesiyle İstanbul Havalimanı, Avrupa’nın en yoğun havalimanı olma unvanını sürdürecektir. 150 havayolu şirketine ve 350’nin üzerinde destinasyona uçuş imkânı sağlanacak.
THY’nin küresel bir marka olma yolunda ilerlediğini belirten Uraloğlu, “THY'nin başarıları sadece bir şirketin zaferi değil, Türkiye’nin gurur kaynağıdır.” dedi. 23 yıl önce başlayan bu yolculuğun, bugün tüm dünyada tanınan bir markaya ulaştığını ifade etti.