Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye'de silahlı grupların tek bir ordu çatısı altında toplanması gerektiğini belirtti. Fidan, Türkiye'ye yakın grupların milli orduya katılmalarını istedi. Ayrıca, bölgedeki istikrar için uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti.
Fidan, Suudi Arabistan merkezli Asharq News televizyonuna yaptığı açıklamada, yabancı güçlerin bölgeye müdahalesinin olumsuz sonuçlar doğurduğunu ifade etti. Bu durum, belli devletlerin kendi çıkarlarını değil, başka ülkelerin çıkarlarını savunmasına yol açtı. Fidan, bu nedenle bölge ülkeleriyle bir araya gelerek daha fazla istikrarı önceleyen bir politika geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.
Fidan, geçmişte yaşanan savaşlar, bölünmeler ve yerinden edilen milyonlarca insanın, bölgenin kaderi olmaması gerektiğini vurguladı. Müslümanların, Arapların, Türklerin ve Farsların yaşadığı coğrafyanın kaderinin değişmesi gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Bu değişimin tüm bölgede başlamış olduğunu umduğunu söyledi.
Fidan, Suriye'deki yeni yönetimden beklentilerini de dile getirdi. Suriye'nin artık bir tehdit teşkil etmemesi gerektiğini belirtti. Terörizme, özellikle DEAŞ ve PKK'ya yer verilmemesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, ülkedeki azınlıklara iyi muamele edilmesi ve kapsayıcı bir hükümetin kurulması gerektiğini ifade etti.
Fidan, bu taleplerin uluslararası toplum ve bölge ülkeleri tarafından Suriye yönetimine iletildiğini belirtti. Suriye'den beklenenin, önceki rejimden de aynı olduğunu vurguladı. Türkiye dahil hiçbir ülkenin yeni yönetime özel bir talep iletmediğini aktardı.
Fidan, Suriye'deki silahlı grupların tek bir ordu çatısı altında toplanmasının önemine dikkat çekti. Ülkedeki silahlı grupların, sadece tek bir meşru devlet organının silah taşımaya ve güç kullanmaya yetkili olması gerektiğini ifade etti. Birden fazla silahlı grubun varlığının iç savaş zeminini oluşturduğunu belirtti.
Fidan, Türkiye'nin bu grupların milli ordu altında bir araya gelmesi için en üst düzeyde yapıcı etkisini kullandığını söyledi. Kuzeydeki grupların sayısının fazla olduğunu belirterek, bu gruplara milli orduya katılmaları çağrısında bulundu. Güneydeki grupların da aynı şekilde hareket etmesini umduğunu ifade etti.
Fidan, İsrail'in Suriye'deki politikalarına da değindi. İsrail'in, İran ve İranlı milisler varken ortaya koyduğu politikaların gerekçeleri ile mevcut politikaları arasında bir çelişki olduğunu belirtti. Yeni yönetimin 'biz kimse için tehdit olmayacağız' demesine rağmen, İsrail'in Suriye'de kara işgali başlatmasının provokasyon olarak nitelendirileceğini ifade etti.
Fidan, bu yaklaşımın askeri ve siyasi olarak tehlikeli olduğunu vurguladı. Bölge ülkeleri, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, Türkiye ve Irak'ın bu duruma karşı çıktığını ve çıkmaya devam edeceğini belirtti. Suriye'deki istikrar için uluslararası işbirliğinin önemine dikkat çekti.