Güzeldere Tüneli, Van-Hakkari yönünde ulaşım süresini 40 dakikadan 6 dakikaya düşürerek 32 virajları tarihe gömdü. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, açılış töreninde önemli açıklamalarda bulundu. Tünel sayesinde yıllık 145,7 milyon lira tasarruf sağlanacağı belirtildi. Bu proje, bölgenin sosyo-ekonomik yapısında önemli değişiklikler yaratacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Güzeldere Tüneli'nin açılışında yaptığı konuşmada, "Zorlu hava şartları nedeniyle sürücülerin korkulu rüyası olan 32 virajları Güzeldere Tüneli ile ortadan kaldırdık" ifadelerini kullandı. Tünelin, bölgedeki ulaşımın kalitesini artıracağı ve ekonomik gelişime katkı sağlayacağı vurgulandı.
Bakan Uraloğlu, Güzeldere Tüneli'nin Van-Hakkari yönündeki tüpünü açarak tarihi bir ana tanıklık ettiklerini belirtti. "Özellikle kış aylarında yaşanan olumsuz hava şartları, ulaşımı güçleştirirken ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkilemekteydi" dedi. Bu tünel ile iki şehir arasındaki bağların güçlendirileceği ifade edildi.
Uraloğlu, "Geçim kaynağı sınır ticareti, hayvancılık ve tarıma dayalı olan bölge insanımızın ekonomik ve sosyal gelişimine de önemli katkılar sağlayacağız" şeklinde konuştu. Tünelin, bölgedeki ticaret ve turizm faaliyetlerine olumlu etkiler yapacağı öngörülüyor.
Bakan Uraloğlu, Van ile Hakkâri illeri arasındaki devlet yolunun uluslararası ticaret açısından büyük önem taşıdığını belirtti. "Bu noktada Bakanlık olarak bölgedeki ulaşım ağının güçlendirilmesi için yolun Güzelsu ile Başkale arasında kalan 61 kilometrelik kesimini projelendirdik" dedi. Hedef, diğer tüpü 2025 yılı yazında tamamlamak.
Uraloğlu, "38 kilometrelik kesimini tamamlayarak 3 bin 150 metre uzunluğundaki çift tüplü Güzeldere Tüneli’nin Van-Hakkari yönündeki tüpünü bitirerek hizmete açmanın mutluluğunu yaşıyoruz" şeklinde konuştu. Bu projeler, bölgedeki ulaşımın kalitesini artırmayı hedefliyor.
Uraloğlu, "Böylece kış aylarında kar mücadelesinin yoğun olarak yapıldığı, ulaşımın güçlükle sağlandığı yol kesimini baypas ederek yüksek bir standarda kavuşturduk" dedi. 32 virajların ortadan kaldırılması, sürücülerin güvenliğini artıracak.
Ulaşım süresinin kısalması ile birlikte, bölgedeki ticaretin canlanması bekleniyor. Uraloğlu, "Yolu kullanan sürücülerimizin ve nakliye sektöründe çalışan şoförlerimizin günlük hayatlarını olumsuz etkilemeyecektir" ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, "Tünel ile 32 virajı ortadan kaldırıp yol kotunu 230 metre aşağı çekerek ulaşım süresini 40 dakikadan 6 dakikaya düşürdük" dedi. Bu sayede yıllık toplam 145,7 milyon lira tasarruf sağlanacağı açıklandı. Akaryakıt tasarrufu da önemli bir kalem olarak öne çıkıyor.
Ulaşımın kolaylaşması, çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunu da azaltacak. Uraloğlu, "Güzeldere Geçidi’nin ve Van’ın eşsiz doğasının korunmasına katkı sağlayacağız" şeklinde konuştu. Bu durum, bölgenin doğal güzelliklerinin korunmasına yardımcı olacak.
Uraloğlu, Türkiye’nin ekonomik kalkınması için ulaştırma ve altyapı sektörlerinin stratejik önemini vurguladı. "Ekonomik büyümenin birincil şartı güçlü bir ulaşım altyapısıdır" dedi. Bu projeler, ülke genelinde ticaretin gelişmesine katkı sağlayacak.
Son 22 yılda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde ulaştırma ve iletişim altyapısına 277 milyar doların üzerinde yatırım yapıldığı belirtildi. Bu yatırımlar, ülkenin ekonomik kalkınmasına önemli katkılar sağladı.
Uraloğlu, Türkiye’nin yüksek standartlı yol ağı ile donatıldığını kaydetti. 2002 yılında 6 bin 101 kilometre olan bölünmüş yol sayısının, bugün 29 bin 653 kilometreye ulaştığı ifade edildi. Bu durum, ulaşımın kalitesini artırmaktadır.
2002 yılında bin 714 kilometre olan otoyol ağının, son 22 yılda yapılan yatırımlarla 3 bin 796 kilometreye yükseldiği belirtildi. Ulaşım altyapısındaki bu gelişmeler, ülke genelinde ticaretin artmasına olanak tanıyor.
Uraloğlu, Van’ın ulaşım ağını güçlendirecek projelere önem verdiklerini ifade etti. "Gün içerisinde Van’da yapım çalışmaları devam etmekte olan en az Güzeldere Tüneli kadar önemli Van Çevre Yolumuzda da incelemelerde bulunacağız" dedi. Bu yol, şehir merkezindeki trafik yoğunluğunu azaltmayı hedefliyor.
Van Çevre Yolu, 41 kilometre uzunluğunda ve 6 şeritli olarak projelendirildi. Uraloğlu, "Projemizi tamamlayıp hizmete sunduğumuzda şehir içinden bölgedeki yerleşkelere yüksek standartlı ulaşım imkanı tesis edeceğiz" şeklinde konuştu. Bu projeler, bölgedeki ulaşımın kalitesini artıracak.