Getir'in kurucusu Nazım Salur ile Mubadala arasında yapılan anlaşma çöktü. Mubadala, alternatif bir planı Olağanüstü Genel Kurul'a sunacak. Nazım Salur, kararın kendilerine bırakılacak şirketlere 'çökme'yi amaçladığını savunuyor.
Sabah gazetesinden Dilek Güngör, 'Türkiye’nin ilk ‘unicorn’unda ne oluyor' başlıklı yazısında yaşananların arka planını detaylandırdı. Temmuz 2015'te hayatımıza giren Getir, birkaç dakika içinde market ürünlerini motorlu kuryelerle tüketicilere ulaştıran bir uygulama olarak dikkat çekti. Pandemi sürecinde şirketin değeri 12 milyar dolara kadar yükseldi.
2024'te Mubadala ile yapılan anlaşma çerçevesinde Getir ikiye bölünecekti. Mubadala, karşılığında 250 milyon dolar kaynak sağlayacaktı. Ancak, 30 Aralık'ta Mubadala anlaşmadan vazgeçtiğine dair Getir'e yazı gönderdi. Bu durum, iki taraf arasında ciddi bir gerginliğe yol açtı.
Getir'in Türk ortakları, bu durumu 'kurumsal bir darbe girişimi' olarak nitelendiriyor. Mubadala ise, anlaşma yapılırken Getir Finans'ın BDDK sürecinin tamamlanmayacağını düşündüğünü belirtiyor. Ancak, izin çıkınca Mubadala, kalan şirketlerde çoğunluğu ele geçirmek istiyor.
Pazar günü Hollanda'daki genel kurulun hareketli geçmesi bekleniyor. Nazım Salur, sosyal medya üzerinden hukuki bir savaş başlatacaklarını duyurdu. Getir'in Türk ortakları, Ticaret Odası'na başvuruda bulunarak şirkete yarı kayyum atanmasını talep etti.
Mubadala'nın genel kurulda planını geçirebilmesi için hissedarların yüzde 65'inin oyuna ihtiyacı var. Şu anda yüzde 50'ye hakimler. Bu durum, nasıl bir karar çıkacağı konusunda belirsizlik yaratıyor. Uzun sürecek hukuki süreç yeni başlıyor ve Getir'in Türk kurucuları, İngiltere, Hollanda ve Türkiye'de hukuki süreç başlatmak için hazırlık yapıyor.