Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahta-Narince-Siverek Yolu'nun açılışında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni yol ile Adıyaman-Diyarbakır arası seyahat süresi 30 dakika kısalacak.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Kahta-Narince-Siverek Yolu'nda 27 kilometrelik kesim ile toplam 656 metrelik 2 çift köprüyü ve 60 metrelik 2 üstgeçidi hizmete sunduklarını belirtti. Uraloğlu, "Kahta-Narince-Siverek güzergahını 11,2 kilometre kısaltarak seyahat süresini 25 dakikaya düşüreceğiz. Yolumuz ile yıllık toplam 953 milyon lira tasarruf edeceğiz." dedi.
Bakan Uraloğlu, açılış töreninde 6 Şubat depremlerinden etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti. Hayatını kaybedenler için rahmet dileyen Uraloğlu, Adıyaman'da olmaktan duyduğu memnuniyeti ifade etti. Uraloğlu, "Dicle ve Fırat havzalarını oluşturan bu toprakların Ortadoğu çöllerini kuzeyden bir ay gibi saran verimli coğrafyaya bereketli hilal denmektedir." şeklinde konuştu.
Adıyaman'ın, Anadolu'nun kadim kültürüne ve Mezopotamya'nın bereketli ovalarına köprü olduğunu belirten Uraloğlu, "Adıyaman, bereketli Hilal'in kuzeydeki incisi gibidir. Nemrut Dağı'nın görkemli heykelleri, Cendere Köprüsü ve Kahta Kalesi gibi tarihi yapılar, Adıyaman'ın zengin tarihini gözler önüne seriyor." dedi.
Uraloğlu, Adıyaman'ın ulaşım ağlarının gelişmesine büyük önem verdiklerini vurguladı. 2002 yılından bu yana ildeki ulaşım ve iletişim altyapısına 29 milyar 380 milyon lira yatırım yapıldığını belirtti. "Bölünmüş yol uzunluğunu 23 kilometreden 273 kilometreye çıkardık." dedi.
Uraloğlu, Adıyaman'ı Kahramanmaraş, Gaziantep, Adana ve Mersin'e bağlayan yolların yanı sıra Malatya ve Elazığ'a da bağlantılar sağladıklarını ifade etti. 9 karayolu projesinin devam ettiğini belirtti.
Uraloğlu, Kahta-Narince-Siverek Yolu'nun toplam 40,8 kilometre uzunluğunda projelendirildiğini açıkladı. "Güzergahımızda Türkiye'nin en büyük eğik askılı asma köprüleri arasında yer alan Nissibi Köprüsü ile köprünün 2,6 kilometrelik bağlantı yolunu tamamladık." dedi.
Yolun tamamlanmasıyla mevcut yoldaki heyelanlı kesimlerin terk edileceğini belirten Uraloğlu, "Güzergahtaki trafik güvenliğini en üst seviyeye çıkaracak, tüm sürücülerimiz için konforlu bir seyahat imkânı sunacağız." şeklinde konuştu.
Uraloğlu, yeni yol ile yıllık toplam 953 milyon lira tasarruf sağlanacağını ve çevreye zarar veren araçların karbon emisyonunun 18 bin ton azaltılacağını belirtti. "Bu projeler, ekonomik büyümenin birincil şartıdır." dedi.
Uraloğlu, "Sayın Cumhurbaşkanımızın ‘Yol medeniyettir’ sözleriyle çizdiği vizyon ışığında, her yeni yol, köprü ve tünel, ülkemizin üretim ve ticaret faaliyetlerini canlandırarak yeni istihdam alanları oluşturuyor." ifadelerini kullandı.
Uraloğlu, 2002 yılında ülkemizdeki toplam araç sayısının 8,5 milyon iken, bugün 31 milyona ulaştığını belirtti. Bölünmüş yol uzunluğunun 6 bin 101 kilometreden 29 bin 700 kilometreye çıkarıldığını vurguladı.
Uraloğlu, Nissibi Köprüsü'nün 2015 yılından bu yana 5 milyon 780 bin araç geçişine ev sahipliği yaptığını hatırlattı. Adıyaman'ın gelişimi için her türlü gayreti göstereceklerini ifade etti.