Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, 2025 yılı bütçe görüşmelerinde Türkiye'nin ulaşım projelerini açıkladı. Hızlı tren hatları ve diğer yatırımlar hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. 2024 yılında 4 sektörde 118 milyar lira değerinde 51 projeyi tamamladıklarını belirten Uraloğlu, 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattının tamamlanacağını duyurdu. Türkiye Yüzyılı vizyonu çerçevesinde hayallerin raylarda hayat bulacağı ifade edildi.
TBMM Genel Kurulu’nda gerçekleştirilen bütçe görüşmelerinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, bakanlığın faaliyetlerini aktardı. Uraloğlu, “Bakanlık yatırımlarımızın bugünkü değeri toplam 281 milyar dolar” diyerek, Türkiye’nin ulaşım ve iletişim ağını geliştirmeye devam ettiklerini vurguladı.
Uraloğlu, 2028 yılına kadar 3 bin 92 kilometre hızlı tren hattının tamamlanacağını belirtti. “48 saatte rüya gibi bir yolculukla bütün Türkiye'yi hızlı trenle gezebileceğiz” ifadesi dikkat çekti. Hızlı tren projeleri, Türkiye’nin dört bir yanına ulaşacak şekilde yaygınlaştırılacak.
Hızlı tren hatları ile ülke genelinde 92 milyon yolcuya hizmet verildiği belirtildi. 2028 yılına kadar demiryolu hat uzunluğunun 17 bin 287 kilometreye çıkarılması hedefleniyor. Uraloğlu, “Hızlı tren ağımızı 2 bin 251 kilometreye çıkardık” dedi.
Bakan Uraloğlu, karayollarında önemli yatırımlar yapıldığını açıkladı. “Bin 714 kilometre olan otoyol ağımızı 3 bin 796 kilometreye çıkardık” dedi. Ayrıca, bölünmüş yol ağının 31 bin 250 kilometreye ulaşması hedefleniyor.
Havayolu terminal kapasitesinin 347 milyona çıkarıldığı belirtildi. Uraloğlu, “2024 yılı sonunda toplam havayolu yolcusunun 231 milyonu aşmasını bekliyoruz” diyerek, Türkiye’nin uluslararası havalimanları arasında önemli bir konumda olduğunu vurguladı.
Uraloğlu, tüm projelerin ekolojik dengeyi korumasına özen gösterildiğini ifade etti. “Afete dirençli, net sıfır emisyon hedeflerini gözeten ulaştırma politikalarımızla projelerimizi planlıyoruz” dedi. Bakanlık, karbon emisyonunu hesaplayan ilk bakanlık olma özelliğini taşıyor.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, insan ve çevre odaklı projelerle Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlamayı hedefliyor. “Dijitalleşmeye önem veren ve riskleri yönetebilen ulaştırma politikalarımızla projelerimizi planlıyoruz” şeklinde açıklama yapıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’nin jeopolitik konumunun lojistik ve ulaşım açısından önemine vurgu yaptı. “Ülkemiz; sadece 4 saatlik uçuş süresiyle yaklaşık 1,5 milyar insanın yaşadığı 67 ülkenin merkezindedir” dedi.
Uraloğlu, Türkiye’nin uluslararası alanda vazgeçilmez bir düzeye taşındığını belirterek, “Ulaşım ve iletişim bir ülkenin ekonomik kalkınmasının ve sosyal gelişiminin temel taşlarından biridir” ifadelerini kullandı. Türkiye, bu alandaki yatırımları ve projeleriyle vatandaşlarının hayatını kolaylaştırmaya devam edecek.