Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, faiz indirimlerinin enflasyon görünümüne bağlı olduğunu belirtti. 2025 ve 2026 yılları için enflasyon tahminlerini güncelledi. Kira enflasyonu ve rezerv güçlendirme çalışmaları hakkında da bilgi verdi.
Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, faiz indirim beklentilerini daha önce yönettiklerini ifade etti. “Biz, bunun erken olduğunu düşünerek, iletişim kanallarını kullanarak erteledik” dedi. Aralık ayında belli bir alan oluştuğunu değerlendirerek indirimlere başladıklarını belirtti. Ancak, faiz indirimlerinin miktarı veya sayısının enflasyon görünümünün gidişatına bağlı olduğunu vurguladı.
Karahan, “Otopilotta değiliz, enflasyon görünümünde bozulma olması durumunda her türlü seçeneği değerlendiririz” ifadesiyle dikkat çekti. Faiz kararlarını verirken mevcut verileri ve öngörüleri dikkate aldıklarını belirtti. Talep koşulları ve beklentiler dikkate alındığında indirim için uygun olduğunu değerlendirdiklerini söyledi.
Başkan Karahan, yılın ilk toplantısında enflasyon tahminlerini güncellediklerini açıkladı. 2025 sonunda enflasyonun yüzde 24 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ettiklerini belirtti. 2026 yıl sonu için yüzde 12 olan enflasyon tahminini koruduklarını ifade etti. Orta vadede enflasyonun yüzde 5 seviyesinde istikrar kazanmasını hedeflediklerini söyledi.
Karahan, “Tahmin aralıklarının alt ve üst noktaları 2025 yılı için yüzde 19 ve yüzde 29, 2026 yılı için ise yüzde 6 ve yüzde 18'e karşılık gelmektedir” dedi. Hane halkı ve reel sektör beklentilerinin düştüğünü belirterek, “Burada herhangi bir şekilde oto pilotta değiliz” ifadesini kullandı.
Merkez Bankası Başkanı, kira enflasyonuna da dikkat çekti. Kira enflasyonunun, deprem, kentsel dönüşüm ve demografik unsurlar gibi nedenlerle diğer hizmet kalemlerinden ayrıştığını belirtti. Son verilerde yeni ve yenilenen kira sözleşmelerindeki artış oranının düştüğünü vurguladı.
Karahan, “Yeni sözleşmelerdeki artış oranları, TÜFE'deki mevcut yıllık kira enflasyonunun altında kaldığını” ifade etti. Ocak ayındaki kira enflasyonundaki dönemsel artışın ise kira sözleşme yenileme oranındaki yükselişten kaynaklandığını açıkladı.
Fatih Karahan, rezerv güçlendirme çalışmalarının sürdüğünü belirtti. “Özellikle benzer gelişmekte olan ülkelere baktığımızda rezerv yeterliliği olarak onlardan gerideyiz” dedi. Altın rezervlerinin de güçlendirildiğini ifade etti. Geçen sene ocak ayında 726 ton olan altın rezervinin, ocak ayı itibarıyla 765 tona çıktığını belirtti.
Karahan, “Bundan sonra da piyasa koşulları elverdiğince ve dezenflasyon hedefiyle çelişmediği sürece rezerv biriktirmeye devam edeceğiz” ifadesini kullandı. Türk lirası varlıklara olan ilginin devam ettiğini vurguladı ve KKM'nin mevcut seviyesinin düşünüldüğünde, bu uygulamayı yıl içinde tüzel kişileri önceleyecek şekilde sonlandırmayı planladıklarını belirtti.